Nachtburgemeester spreekt college toe

Vandaag mocht Sjoerd van Schuylenburch inspreken bij de gemeenteraad. Het onderwerp vanavond was ‘nachtvergunningen’, maar hij heeft vooral benadrukt hoe belangrijk een gezond uitgaansleven is om een levendige stad te hebben. Je kan de tekst hieronder lezen. Op naar een nóg mooier Den Haag!

—-

Geachte voorzitter, 
En alle aanwezigen,

Mijn naam is Sjoerd van Schuylenburch en ik ben sinds een jaar nachtburgemeester van Den Haag. De misvatting die snel is gemaakt, is dat ik iedere nacht tot laat op pad ben en hiervoor betaald krijg. Nee, ik krijg niet betaald en de nachtcultuur leeft óók overdag. Want ondanks de meeste ideeën ’s nachts ontstaan, worden de beslissingen toch echt overdag gemaakt.

Maar wat doet een nachtburgemeester nou precies? Als nachtburgemeester ben ik een ambassadeur voor de lokale uitgaanscultuur. Constateer trends en ontwikkelingen hierin, probeert die op de politieke agenda te krijgen en, misschien wel het belangrijkste, zorgen voor verbinding tussen de stakeholders van deze cultuur.

Ik ben onwijs blij dat er ontwikkelingen zijn aangaande de nachtcultuur. Vijf horecazaken buiten de uitgaanskernen kunnen een vergunning aanvragen om langer open te blijven en dat lijkt mij goed. Wel zie ik dat dit vooral voor de commerciële ondernemers interessant is, of in dit geval horecagelegenheden groter dan 1.000 m2. Ik zou graag óók iets zien voor de meer creatieve ondernemers. De makers die een meer cultureel relevant nachtleven nastreven. En wellicht dat er, net als in andere grote steden, een commissie kan komen die de aanvragen beoordeelt.

Uitgaan is echt meer dan ’s nachts is een discotheek staan. Het is ook uit eten gaan, naar theater, cafe of bioscoop. Het gaat erom dat we de stad interessant genoeg maken om ieder weekend weer door de bewoners te laten ontdekken. Wat daar aan bijdraagt is een gunstig klimaat creëren waarin de makers van het uitgaansleven zich kunnen ontwikkelen. Waarin ze niet alleen ‘kunnen’ ondernemen, maar ook ‘durven’ te ondernemen. Dán is er ruimte voor ontwikkeling en experiment, dán komen we op een punt dat de Haagse uitgaanscultuur écht kan groeien.

Binnen de uitgaanscultuur gaan horeca en cultuur hand in hand. Het zijn broer en zus. Cultuur is voor mij een van de hoekstenen van een democratische maatschappij. En uitgaan is onderdeel daarvan. En een gezonde uitgaanscultuur is weer ontzettend belangrijk voor de levendigheid van een stad. Het trekt toeristen aan, studenten die hier willen wonen, creatieve bedrijven die zich hier willen vestigen. Creativiteit is niet iets wat je kunt kopen. Dit geldt voor muziek, maar óók voor mode en kunst. In mijn ogen zijn dít de mensen die de identiteit van onze stad écht bepalen.

Het laatste dat ik kwijt wil:
Ik heb in de afgelopen tijd met vele stakeholders van de nacht overleg gepleegd. Al deze bevindingen zullen worden opgenomen in de Nachtvisie die op 5 juni zal worden aangeboden, in de hoop een verdere impuls te kunnen geven aan die zalige Haagse nacht.

Dank u wel voor het luisteren en hoop u allemaal snel ergens in het donker te zien.

Want dan, zijn we allemaal nog nét iets knapper.