Haagse Nachtburgemeester Verkiezing: De uitslag

Sjoerd van Schuylenburch is na een bloedstollende finale in de grote zaal van het Paard verkozen tot nieuwe Nachtburgemeester. De komende twee jaar krijgt hij de kans om zichzelf te bewijzen.


Van Schuylenburch won met een nipte meerderheid aan stemmen, hij liet Cary van Rheenen en Willem Verheij achter zich (beiden 3 stemmen) en won met vijf stemmen.

“De nachtraad is een jong collectief dat zich op verschillende vlakken inzet voor de Haagse nacht, van het strand via de stad naar de Binckhorst. Online werd massaal gestemd en de raad was verdeeld. En dat is maar goed ook, want in het donker is niet alles helder. Maar de raad is trots en blij met het resultaat en maakt zich op voor een termijn met een waanzinnig goeie kandidaat: Sjoerd van Schuylenburch” aldus Steven van Lummel van de Nachtraad.

In de twee weken voorafgaand aan de Verkiezing kreeg het publiek de kans om hun stem uit te brengen. Degene met de meeste stemmen kreeg daar drie extra stemmen voor tijdens de avond, de nummer twee kreeg twee extra stemmen en de nummer drie kreeg één stem. Ook online was het een spannende strijd, er werd in totaal 2858 keer gestemd. Cary van Rheenen ging met 24,2% van de stemmen aan de leiding (3 stemmen), Pat Smith kwam daarna met 19,9% (2 stemmen) en winnaar Sjoerd van Schuylenburch volgde hem op de voet met 19% van de stemmen (1 stem).

In de interviews met Den Haag FM, tijdens het Nachtdebat en tijdens de laatste filmpjes en speeches tijdens de verkiezingsavond konden de Nachtraadleden hun keuze maken.

De Nachtraad was van te voren niet op de hoogte van de stemming van elkaar of van het publiek. Een aangewezen ‘notaris’ had de uitslag van de publieksstemming bij zich en telde na de stemming de stemmen van de Raad en het publiek bij elkaar op. Burgemeester Pauline Krikke maakte vervolgens op het podium de winnaar bekend.

Uiteindelijke stemverdeling:
Sjoerd van Schuylenburch: 5 stemmen
Cary van Rheenen: 3 stemmen
Willem Verheij: 3 stemmen
Pat Smith: 2 stemmen
Zoë van Eldik: 1 stemmen

Foto’s Wouter Vellekoop: