De strijd barst los

Zeven kandidaten, uit alle hoeken van de Nacht, gaan de komende twee weken de strijd aan om de nieuwe Nachtburgemeester van Den Haag te worden. Onder leiding van René Bom heeft de Haagse Nachtraad uit een grote poel aanmeldingen zeven kandidaten gekozen. “We waren blij verrast door de kwaliteit van de aanmeldingen en denken dat er tussen deze zeven kandidaten zeker een geschikte opvolger voor Bom zit.” aldus Eva von der Assen namens de Nachtraad.

 De zeven kandidaten:

Willem Verheij

In april is Willem Verheij tien jaar werkzaam als stagemanager bij het Paard, het hart van de Haagse popcultuur. Bij The Life I Live, Kaderock, Bevrijdingsfestival, Todays Art en Rewire Festival werkt hij op het podium of achter de schermen. Als tourmanager van De Kraaien heeft hij het Haags tot ver over de stadsgrenzen gebracht. Hij stond aan de wieg van PIP, heeft FAST zien komen en gaan en werkte ooit bij Jetlag Lounge en Strandpaviljoen De Peer. Hij kent de voor- en de achterkant van alle facetten van het Haagse nachtleven.

“Mijn plan is om voor alle Hagenaars en Hagenezen een plekje in de nacht te vinden. Om de brug te slaan tussen de Gemeente en de burger en te zorgen dat Den Haag de stad wordt met de beste festivals, concerten, strandfeesten en nachtclubs, terwijl we ook oog hebben voor de slapende buur.” Omdat Willem erg bekend is met veel spelers in de Haagse cultuur, weet hij goed waar hij aan begint en met wie hij te maken krijgt. “Ik weet dat dit een publieksfunctie is, maar ik wil mijn best doen om zoveel mogelijk zinnige invulling te geven aan deze titel en zie het als mijn taak te bemiddelen bij alle vraagstukken die de nacht rijk is.”

 

Zoë van Eldik

Zoë van Eldik (24) is misschien wel de jongste, maar zeker niet de minste kandidaat. Vanaf haar dertiende heeft ze alle mogelijke functies in de horeca afgewerkt en tegenwoordig struint ze heel Nederland af als toiletentertainer voor het Plees to be Toilettheater. Het liefst gaat Zoë echter als bezoeker de nacht door, maar als studente en actieve burger heeft ze zich al meerdere malen ingezet voor het behoud van een inclusief, divers en vooral bruisend nachtleven. Zo organiseerde ze vorig jaar een demonstratie tegen de ‘betutteling’ van Den Haag waarna ze het belang van een zekere mate aan ‘reuring’ al eens heeft verdedigd in de gemeenteraad.
“Ik heb mij nooit kunnen beperken tot één genre, één locatie of één sociaal circuit, simpelweg omdat ik het allemaal interessant en mooi vind, de onpartijdigheid die daarbij gepaard gaat vind ik een belangrijke eigenschap van een goede nachtburgemeester.”

 

Cary van Rheenen

Cary van Rheenen is geboren op de Weteringkade, maar opgegroeid in de Transvaalwijk. Om de hoek de Haagse Markt, de vruchtbare grond voor een Haags hart. Hij werd al snel deelnemer van het “avond- en nachtleven”, met name de jeugdhonken, gevolgd door discotheken en dancings. Cary maakte vervolgens carrière gemaakt in de welzijnssector, eerst in een tehuis voor verkeerd opgevoede jongens, vervolgens bijstandsambtenaar in de Schilderswijk. Uiteindelijk werd hij adjunct directeur van SWO Haagse Hout. Maar Cary is nog veel meer, hij is acteur, scriptschrijver, poëet, cabaretier (Gebroeders de Gier), muzikant One White Dog en Mysterious Bluesbastard , film en presentatie. Daarnaast houdt Cary van sport en is momenteel fanatiek golfer.

“De functie nachtburgemeester wordt zwaar onderschat, men denkt dat als je je maar regelmatig in het uitgaansleven laat zien, je heerst in de nacht. Een nachtburgemeester moet zich laten informeren door een nachtcollege bestaande uit mensen die volledig thuis zijn in de specifieke Haagse nachtgroepen. Daarbij denkende aan horeca, werkers, gasten, clubcircuits, festivals, politie en speciaal voor de nacht georganiseerde activiteiten. Ik zal na overleg met hen de grootst mogelijke moeite doen om zaken te begeleiden, groepen bij elkaar te brengen, bemiddelen om zodoende problemen op te lossen. Hierbij de inzet van derden niet schuwend.”

Remco Visker

Remco Visker (34) is een bekende kop uit het Haagse nachtleven als gitarist (De Kraaien, Jean Paul Rena, BNN Golden Oldies) en organisator van jamsessies (Jam de la Crème, De Rootz, De Pater en Lokaal Vredebreuk). Ook coacht hij jongeren en volwassenen in hun muzikale ontwikkeling en bezit hij de magische eigenschap overal tegelijk aanwezig te kunnen zijn.
Na zijn middelbare schooltijd in een dorp vlakbij Utrecht verhuisde Remco snel naar Den Haag om deel uit te maken van de levendige muziekscene, inmiddels is hij 15 jaar Hagenees en totaal vergroeid met de stad.
“De nieuwe Nachtburgemeester moet de Hagenaar, de ondernemer en de beleidsvoerder bij elkaar brengen. Ik zie dat er een rol te vervullen is als bemiddelaar en aanspreekpunt voor iedereen, iemand die ondernemers en de gemeente om de tafel kan uitnodigen. Daarbij verdedig ik ten alle tijden het Haagse nachtleven, zonder de realiteit van het daglicht uit het oog te verliezen. Minder betutteling van de gemeente, maar zeker meer samenwerking is wat ik wil voor onze stad.” Hij gaat verder: “In mijn ogen is er geen andere plek die aan onze scene kan tippen.”

Pat Smith

Pat Smith (37) ken je als zanger van zijn band Splendid en zijn solo project “Pat Smith”. Hij speelt en speelde op menig Festival in binnen en buitenland (Sziget, Boardmasters, Parkpop, Live on the Beach, Reeperbahn) en host al 5 jaar het Lima podium op Lowlands Festival. Een bekende Haagse kop dus. Hij is een graag geziene gast in het Haagse nachtleven. Het lijkt soms wel of hij op elk feestje aanwezig is. Daarom kent hij het klappen van de nachtelijke zweep en rolt altijd vrolijk van hot naar her om de nacht in al zijn glorie te eren.

Pat is ook politiek actief als lijstduwer van de Haagse Stadspartij en weet zo uit eerste bron hoe de gemeente Den Haag de toekomst ziet. Daarin ziet hij kansen om de Haagse ondernemer en het Haagse publiek meer nachtelijke ruimte te bieden zonder de realiteit van de dag uit het oog te verliezen.  “Ik ben een echt nachtmens. Ik denk zelfs dat ik s’nachts vaak beter ben dan overdag, dus deze functie is mij op het lijf geschreven. Ik wil een brug slaan tussen de gemeente en de Haagse ondernemers om zo alle mogelijkheden en ideeën een kans te geven. Ik zou het een onwijze eer vinden om de Haagse nacht te mogen vertegenwoordigen als Nachtburgemeester.”.

 

Zamba-jan Bakana

Zamba-jan Bakana is geboren en getogen in Den Haag, groeide op in het Zeeheldenkwartier en nu wonend in het centrum van onze stad.  “Ik de afgelopen jaren heb geleefd voor de nacht en dit nu ook al zie als mijn werk. Ik zie de nacht en de beheersing daarvan als een full time baan, en ik vind ook dat dit zo gezien moet worden door mijn tegenstanders. Nachtburgemeester moet niet je “side hustle” worden want ik denk dat het veel tijd en energie gaat kosten om alle belangen van alle partijen in Den Haag in kaart te brengen, en om deze belangen vervolgens te communiceren en te behartigen. Onder andere door mijn maatschappelijke achtergrond ben ik in staat om actief en vooral objectief te luisteren naar alle verschillende partijen in Den Haag. Dit is ook wat Den Haag nodig heeft: een jong persoon met een open karakter, waar niemand bang voor is om een vraag aan te stellen en of een probleem bij neer te leggen. Daarnaast is mijn motto ook Gun elkaar de Nacht. De Haagse nacht wordt door ons allemaal gemaakt en ik vind dus ook dat de samenwerking onderling bevorderd moet worden, en daar zou ik een goede mediator in kunnen zijn. Als laatste wil ik ook nog zeggen dat ik de afgelopen jaren een groot netwerk heb opgebouwd in de Haagse scene, mede door het organiseren van mijn eigen events(Kollektiv) en door werkzaam te zijn als dj in het nachtleven. Ik heb nog veel meer in petto voor de Haagse stad, maar daarover meer tijdens de campagneperiode!”

 

Sjoerd van Schuylenburch

OMDAT DE NACHT NIET MEER WACHT

Sjoerd van Schuylenburch (36) is al een zeer gerenomeerd ambassadeur van de Haagse nacht, als organisator, persoonlijkheid en DJ. Als je nog nooit op een feest bent geweest waar dj Sunny Sjoerd de dansvloer in vuur en vlam zette, ben je nog nooit op een feest geweest. Al meer dan 15 jaar organiseert hij feesten in Den Haag en is hij betrokken geweest bij meerdere initiatieven, evenementen en organisaties. Hij weet daardoor als geen ander wat er speelt binnen de Haagse culturele sector én de nacht. En waar de behoeftes liggen voor de ondernemers en bezoekers. De weg in het stadhuis kent Sjoerd ook goed want hij is op dit moment ook actief in de politiek, achter de schermen in het campagneteam van de Haagse Stadspartij. Best of all worlds dus!

Stemmen

Foto’s: Mark David / www.markdavid.nl